top of page

Βασικοκυτταρικός όγκος βλεφάρων

bcc1.jpg

Ο πιο συχνός τύπος καρκίνου των βλεφάρων είναι ο βασικοκυτταρικός. Οι πιο πολλές περιπτώσεις μπορούν να αφαιρεθούν με χειρουργείο. Ωστόσο, πολλοί ηλικιωμένοι κυρίως, ασθενείς αγνοούν αυτούς τους αργά αναπτυσσόμενους όγκους, οι οποίοι αν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση μπορούν να επεκταθούν γύρω από τα μάτια, μέσα στον κόγχο, στα ιγμόρια ακόμα και στον εγκέφαλο. Αυτοί οι όγκοι βρίσκονται συχνότερα στα κάτω βλέφαρα και σχεδόν ποτέ δε μεθίστανται σε απομακρυσμένα μέρη του σώματος.

Συμπτώματα

Συχνά οι ασθενείς με βασικοκυτταρικά καρκινώματα προσέχουν κάποιο ερυθρό οζίδιο που αναπτύσσεται αργά στο  βλέφαρο. Ο όγκος εμφανίζεται με σειρά συχνότητας, στο κάτω βλέφαρο , στον έσω κανθό(περιοχή του δέρματος του βλεφάρου προς τη μεριά της ρινός) και λιγότερο συχνά στο άνω βλέφαρο. Η απώλεια βλεφαρίδων στην περιοχή ανάπτυξης του όγκου υποδηλώνει κακοήθεια.

Λιγότερο συχνά, τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα μπορεί να έχουν χρωστική ή να παρουσιαστούν χωρίς οζίδιο. Όταν ένας τέτοιος όγκος αναπτύσσεται εντός του βλεφάρου μπορεί να προκαλέσει έλξη και παραμόρφωση του βλεφάρου, καθιστώντας πολύ δύσκολο  τον εντοπισμό των ορίων του με σαφήνεια.

Διάγνωση

Αν κα οι μικροί όγκοι μπορούν να φωτογραφηθούν και να παρακολουθηθούν για να δούμε αν πράγματι αναπτύσσονται(και άρα είναι κακοήθεις), τις περισσότερες φορές θα πρέπει να προβούμε σε βιοψία που θα δώσει την οριστική απάντηση και θα καθοδηγήσει την μετέπειτα τελική  αντιμετώπιση.

Αντιμετώπιση

Όταν πιστοποιηθεί η διάγνωση από τον ιστοπαθολόγο, συνιστάται άμεση αντιμετώπιση. Ο λόγος είναι ότι προκειμένου να αφαιρεθεί πλήρως ο όγκος θα πρέπει να αφαιρεθεί και σημαντικό τμήμα βλεφάρου που τον περιβάλλει έτσι ώστε να εξασφαλιστεί πλήρης αφαίρεση του. Στη συνέχεια το βλέφαρο θα ανακατασκευαστεί με ειδικές τεχνικές, πολύ πιο πολύπλοκες από ότι χρησιμοποιούνται σε άλλα μέρη του σώματος. Ο λόγος είναι ότι τα βλέφαρα είναι σύνθετες δομές που εξυπηρετούν όχι μόνο την προστασία των οφθαλμών, αλλά και την ενυδάτωσή τους. Επιπρόσθετα τα βλέφαρα συμβάλλουν σημαντικά στην αισθητική του προσώπου μας και κάθε παραμόρφωσή τους έχει σημαντικό αντίκτυπο στην εμφάνιση αλλά και ψυχολογία μας.

Τα περισσότερα βασικοκυτταρικά καρκινώματα θεραπεύονται εύκολα όταν είναι ακόμη μικρά. Δυστυχώς, δεν είναι λίγοι οι ασθενείς που τα αγνοούν και τους επιτρέπουν να διεισδύσουν σε ενδότερους ιστούς ακόμη και πίσω από τους οφθαλμούς, καθιστώντας δύσκολη ή και αδύνατη την αφαίρεσή τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν πολύπλοκες συνδυασμένες  επεμβάσεις, ακτινοθεραπεία ή και χημειοθεραπείες προκειμένου να περιοριστεί ο όγκος.

περισσότερα άρθρα που ίσως σας ενδιαφέρουν θα βρείτε εδώ

bottom of page