top of page
model-2303361.jpg

Στην εποχή που ζούμε τόσο η υγεία όσο και η εμφάνιση των ματιών μας είναι σημαντικά. Ο μέσος όρος ζωής αυξάνει και ποιός δε θέλει να δείχνει νεότερος;

Λένε ότι η φαινομενική ηλικία κάποιου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εικόνα των ματιών του.  Ας δούμε όμως πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τη νεανική εμφάνιση με φυσικό τρόπο.

Για να το αντιληφθούμε αυτό πρέπει να γνωρίζουμε ότι το δέρμα των βλεφάρων μας είναι το λεπτότερο στο σώμα μας.Επίσης στερείται υποδορίου λίπους το οποίο σε άλλα σημεία του σώματός δίνει όγκο και μια φυσική λάμψη. Τα παραπάνω καθιστούν το δέρμα των βλεφάρων πολύ ευαίσθητο. Τα βλέφαρα στηρίζονται με κάποιους συνδέσμους από τις υποκείμενες δομές. Με τη γήρανση οι σύνδεσμοι αυτοί αλλά και οι μύες των βλεφάρων χαλαρώνουν με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ρυτίδες, περίσσεια δέρματος αλλά και μια γενικότερη μετατόπιση των φρυδιών και των βλεφάρων προς τα κάτω.

Παρακάτω περιγράφονται οι σημαντικότεροι παράγοντες γήρανσης του δέρματος και πώς να τους αποφύγετε

  • Τρίψιμο των ματιών

 

Κάθε φορά που τρίβουμε τα μάτια μας προκαλούμε μια σημαντική μηχανική καταπόνηση των βλεφάρων, θέτοντας τις συνδέσεις αυτές υπό τάση με συνέπεια την επιτάχυνση της χαλάρωσης και πρόωρης γήρανσης. Επιπρόσθετα, η χαλάρωση των δομών δίνει την ευκαιρία στο λίπος, που φυσιολογικά είναι περιορισμένο πίσω από τον οφθαλμό, να μετακινηθεί προς τα εμπρός και να γίνει εμφανές προκαλώντας διόγκωση των βλεφάρων. Το να μην τρίβουμε τα μάτια μας είναι μια συνήθεια που πρέπει να μάθουμε από μικροί. Αν βέβαια το τρίψιμο των ματιών οφείλεται ή επιτείνεται από κάποια υποκείμενη πάθηση, αυτή θα πρέπει να αντιμετωπιστεί

  • Ηλιακή ακτινοβολία 

Συμβουλές για ένα νεανικό και υγιές βλέμμα

trucker-damage-face_web.jpg

η φωτογραφία αυτή δείχνει την επίδραση του ήλιου στην μία πλευρά του προσώπου ενός οδηγού ο οποίος για 28 έτη οδηγούσε την ίδια διαδρομή κατά τις ίδιες ώρες της ημέρας.

Είναι γνωστή η σχέση της ηλιακής έκθεσης με τους καρκίνους του δέρματος. Δεν είναι τυχαίο ότι ο πιο συχνός καρκίνος του δέρματος που ονομάζεται βασικοκυτταρικός εμφανίζεται συχνότερα γύρω από τα μάτια. Πρόκειται για βλάβη του δέρματος των βλεφάρων που συχνά φαίνεται ακίνδυνη και μοιάζει με σπυράκι. Ωστόσο οι όγκοι αυτοί επεκτείνονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος και η μη έγκαιρη αφαίρεσή τους μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αισθητική αλλά λειτουργική βλάβη. Επίσης είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι εμφανίζεται πιο συχνά στις περιοχές του δέρματος που παραλείπονται κατά την εφαρμογή αντιλιακών κρεμών.

Ακόμα μεγαλύτερη επίπτωση έχουν οι θάλαμοι μαυρίσματος (solarium) που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα επιτυγχάνουν υψηλά επίπεδα μαυρίσματος. (περισσότερες πληροφορίες για το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα των βλεφάρων θα βρείτε εδώ).

Ωστόσο ο ήλιος δεν ευθύνεται μόνο για καρκίνους του δέρματος. Η σημαντική έκθεση στον ήλιο εξαντλεί τα κύτταρα που εξασφαλίζουν την ελαστικότητα του δέρματος με αποτέλεσμα τη σκλήρυνση και μόνιμη ρυτίδωση. Το δέρμα των βλεφάρων είναι το πιο ευαίσθητο σε αυτή τη μορφή ακτινοβολίας.

Ωστόσο, ο ήλιος είναι πηγή ζωής και δεν πρέπει να τον στερούμαστε. Είναι υπεύθυνος για την υγεία των οστών, για τη ρύθμιση των κιρκάρδιων ρυθμών, την ορμονική ρύθμιση και φυσικά τη διάθεσή μας. Συνίσταται όμως η αποφυγή του τις επικίνδυνες ώρες ή τουλάχιστον η χρήση αντιλιακής προστασίας, καπέλου με φαρδύ γείσο και γυαλιών ηλίου.

 

Τα γυαλιά ηλίου δε χρησιμεύουν μόνο στην ξεκούραστη όραση κατά τις ώρες που ο ήλιος λάμπει. Προστατεύουν από κακοήθειες γύρω από τα βλέφαρα και φυσικά συμβάλλουν στη διατήρηση της νεανικότητας του δέρματος που περιβάλλει τα μάτια μας. Επιπρόσθετα η ξεκούραστη όραση που παρέχουν προλαμβάνει το συνεχές αντανακλαστικό σφίξιμο των βλεφάρων και τη ρυτίδωση του δέρματος η οποία με τον καιρό γίνεται μόνιμη.

  • Κάπνισμα

 

Συνεργικά σε όλα τα παραπάνω λειτουργεί το κάπνισμα. Είναι πιθανόν ο πιο σημαντικός παράγοντας γήρανσης του δέρματος. Επίσης είναι ο μόνος παράγοντας που μπορεί να προληφθεί πλήρως. Είναι χαρακτηριστικό οτι η αναγέννηση αλλά και η επούλωση του δέρματος είναι σημαντικά ελαττωμένη στους καπνιστές. Επιπρόσθετα, η διαταραχή αυτή στις φυσικές ιδιότητες του δέρματος επηρεάζει και την επουλωτική ικανότητα του δέρματος μετά από μία χειρουργική παρέμβαση. Ο παράγοντας κάπνισμα λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψην κατά τον προεγχειρητικό έλεγχο μιας επέμβασης βλεφαροπλαστικής.

  • Αφυδάτωση

Πολύ σημαντικό ρόλο στην υγεία του δέρματος παίζει η ενυδάτωση. Ο πιο φυσικός, εύκολος και οικονομικός τρόπος ενυδάτωσης του δέρματος είναι το να πίνουμε άφθονο νερό. Τα κύτταρα δεν απορροφούν νερό από την εξωτερική (κεράτινη) στιβάδα αφού ο ρόλος της είναι ακριβώς ο αντίθετος, δηλαδή να δημιουργήσει ένα φραγμό ανάμεσα στο εξωτερικό περιβάλλον και τις εσωτερικές στιβάδες του δέρματος. Οι ‘’ενυδατικές’’ κρέμες πετυχαίνουν ελάττωση της απώλειας (εξάτμισης) της υγρασίας από τα κύτταρα, ωστόσο η πραγματική ενυδάτωση προέρχεται από τη λήψη υγρών.

Οφείλουμε επίσης να γνωρίζουμε ότι κάποια φάρμακα προκαλούν επίσης αφυδάτωση η οποία γίνεται οπτικά αντιληπτή στα βλέφαρα, κάνοντας το βλέμμα να δείχνει  κουρασμένo. Τέτοια είναι τα αντι-ισταμινικά, κάποιες κατηγορίες αντι-υπερτασικών, οι χημειοθεραπείες και φάρμακα κατά της δυσκοιλιότητας. Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να διαβάζουμε τις ενδείξεις και ανεπιθύμητες δράσεις των φαρμάκων ακόμα και αν είναι συνταγογραφούμενα.

  • χρήση σαπουνιών

Όσο αντικρουόμενο και αν ακούγεται, στην αφυδάτωση και γήρανση του δέρματος μπορεί να συμβάλλει και η υπερβολική χρήση σαπουνιών και αφρόλουτρων τα οποία διαταράσσουν τη φυσιολογική χλωρίδα και τα φυσικά έλαια της επιδερμίδας η απώλεια των οποίων προκαλεί ξηροδερμία.

  • Ο ύπνος

Σημαντικός παράγοντας διατήρησης της νεανικότητας του δέρματος και ιδιαίτερα των βλεφάρων είναι και ο επαρκής ύπνος. Ανοιγοκλείνουμε τα μάτια μας 12 ως 15 φορές το λεπτό δηλαδή περίπου 16.000 φορές τη μέρα. Οι υπεύθυνοι μύες λειτουργούν ακατάπαυστα. Σύμφωνα με το διεθνή οργανισμό ύπνου απαιτούνται τουλάχιστον 6 ώρες ύπνου καθημερινά. Οφείλουμε να παρέχουμε στον οργανισμό μας αρκετό χρόνο ύπνου ώστε να ανασυντάσσει τις δυνάμεις του.

  • διαθλαστικά σφάλματα

Θα πρέπει τέλος να αναφερθεί η αναγκαιότητα για χρήση καταλλήλων διορθωτικών γυαλιών (ακόμα και γυαλιών ηλίου με διόρθωση ή φακών επαφής έτσι ώστε η όρασή μας να είναι η καλύτερη δυνατή). Συχνά σφίγγει κανείς τα βλέφαρά του προσπαθώντας να δει μέσα από μικρές χαραμάδες των ημίκλειστων ματιών. Στην περίπτωση αυτή μπορεί προσωρινά να βελτιώνεται ελαφρώς η οπτική οξύτητα, ταλαιπωρούνται όμως και εξαντλούνται οι μύες γύρω από τα μάτια και με τον καιρό αφήνουν μόνιμες ρυτίδες.

Είναι παράδοξο, αλλά ίσως και προϊόν ελλειπούς ενημέρωσης το γεγονός ότι τα παραπάνω προληπτικά μέτρα δεν είναι ευρέως γνωστά και ο κόσμος απευθύνεται σε πανάκριβα μέσα αποκατάστασης ενός προβλήματος που μπορεί να προληφθεί σε μεγάλο ποσοστό.

Αν παρ' όλα αυτά θέλετε να ενημερωθείτε για τη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής η οποία πραγματοποιείται πλέον και στην Κέρκυρα, πατήστε εδώ

…..

bottom of page